torstai 16. kesäkuuta 2011

16.06.2011 - Laiskuutta(ko?)

Pitää myöntää, olen laiskistunut blogin kirjoittamiseen. On ollut huolia ja murheita, mutta lapset on tullut hoidettua hymyssä suin.

Murheet ovat liittyneet ennakkoveroihin ja niistä voin kertoa myöhemmin. Tyttäreni synttäreitä vietettiin viikko sitten perjantaina. Hän täytti 18 vuotta, teki itselleen synttärikakun. Synttärilahjan sijaan hän kävi ostamassa lapsille dinosauruksia ja lohikäärmeitä.

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

12.06.2011 - Huonoa omaatuntoa

Poden huonoa omaatuntoa, että en ole kirjoittanut blogiin. Mutta ajattelin armahtaa itseni siitä, koska lämpimät ilmat ovat todellakin hellineet suomen kansaa. Tuokin aika on tullut vietettyä pihalla puutarhanhoidossa.

Viime viikolla vietimme tyttäreni 18-vuotissynttäreitä. Hoitolapsetkin saivat perjantaina välipalaksi kakkua. Liitän kuvan siitä mukaan.
Tämän lisäksi me pelasimme pallopelejä ja lautapelejä. Tyttäreni myös lähti polkupyörällä käymään Robin Hoodissa hakemassa lapsille jotain kivaa (heille kertomatta). Hän toi mukanaan lohikäärmeitä ja dinosauruksia. Niistä tuli oitis lasten lempparileluja! Kuvat liitän myöhemmin, kun pääsen toiselle koneelle joka omistaa nämä kuvat.




maanantai 6. kesäkuuta 2011

06.06.2011 - Aina pihalla

On jäänyt tämä blogin kirjoittaminen toiseksi, kun on tullut nautiskeltua pihalla olemisesta viimeisen viikon verran. Nyt kun meitä on vihdoin armahdettu kauniilla kesäisellä helteellä! Siitä tulikin mieleen, että on parasta livahtaa takaisin pihalle nautiskelemaan.

Lasten kanssa ollaan pelattu palloa, keinuttu, laulettu ja leikitty vaikka mitä. A:kin kävi täällä parina päivänä ja lupasi kovin tulla uudestaan!

tiistai 31. toukokuuta 2011

31.05.2011 - Ihanaa!

Ihanaa! Vihdoinkin ihanan lämmin päivä! Jes! Ja muuten, huomenna A tulee käymään meillä ja pistämmekin aamulla säbäpelit pystyyn.


Ja huomennahan se kesäkuukin jo alkaa!

maanantai 30. toukokuuta 2011

30.05.2011 - Kesä lähenee..

mutta ilmat eivät vain lämpene.. Kurjaa.
Perjantailta jäi postaus tekemättä, pahoitteluni siitä.

Perjantaina teimme dinosauruksia, lasten pyynnöstä. Teimmekin oikein hienoja dinoja, mutta kuvaa en kerinny nappaamaan. Mutta kaavat sain kuitenkin skannattua päiväuniaikaan tietokoneelle.
Nämä dinot ovat niin simppeleitä, että pienimmätkin voivat niitä tehdä.








Dinosaurukset ovat peilikuvat toisistaan, sillä tarkoituksena olisi tehdä niin sanottuja nukkeja. Elikkäs jokin kepukka teipataan toisen dinopuoliskon keskelle ja sitten puoliskot liimataan yhteen. Helppoa, eikös vain?

Tänään me puolestamme pelasimme Hiirenloukkua. Ulkona oli niin mälsä ilma, kun vettä tuli taivaan täydeltä. Pojat myös heittivät ehdotuksen jälleen ilmaan. Minä tietenkin lepäämättömillä aivoillani aloin kehitellä ideaa eteenpäin ja saimme kuin saimmekin askarreltua poikien toiveen, kuten he sen ajattelivat. Elikkäs teimme ponnahduskortit. Ne ovat aika hauskat ja tavoitteena olisi vielä kehitellä jokin satu sinne jonnekin laitettavaksi.  Alla kaavat ja katkoviivoja pitkin taitellaan.


torstai 26. toukokuuta 2011

26.05.2011 - Etanoita

No niin! Tässä tulee sitten se etanaohje. Lapsetkin leikkivät innoissaan niillä. Milloin jollakin oli vihainen etana, ja milloin iloinen.


ETANAT


- Paperia
- Värikyniä
- Sakset
- Liimaa
- Koristeita
- Kepukoita



1. Tulosta alla olevat etanakaavat ja värittäkää ne.
2. Leikatkaa ne irti papereistaan.
3. Leikatkaa etanan kotilosta ns. "liero". Tämä tehdään leikkaamalla niitä mustia viivoja pitkin.
4. Liimatkaa kotilo etanaan, mutta jättäkää liimaamatta joistakin kohdista. Näin siihen saa hieman sitä syvyysefektiä.
5. Teippaa etanan nurjalle puolelle jokin kepukka.
6. Liimatkaa silmät, jos teillä on.










EXTRA: Pientä askartelupostausta





 onkin viimeaikoina tullut askarreltua erityisen paljon. Kai se on tämä kevät aika, kun inspiraatio senkus kukkii! Ideoita on tullut ammennettua niin lapsilta kuin myös luonnosta. Olemme viimeisen viikon (tai parin) aikana tehneet oikein urakalla askarteluja!

Kerroinkin teille niistä kiinalaisista lohikäärmeistä. Laitetaas niiden ohjeet ensin..

KIINALAISET LOHIKÄÄRMEET


Meillä hoitolapset ovat suorastaan hulluina dinosauruksiin ja lohikäärmeisiin. Tämä askartelu vaatii kuitenkin jonkin verran aikuisen apua, eikä välttämättä sovi kaikkein pienimmille.

Tarvitset:
- Paperia (yksi A4 riittää per lapsi)
- Liimaa
- Sakset
- Värikyniä
(- tarroja, kimalleliimaa.. mitä tahansa koristeita)
(- liikkuvia silmiä)

1. Piirrä tai tulosta alla olevat lohikäärmeen naamat ja siivet. Tietenkin saa tehdä erilaisetkin, mutta me teimme tuolla kaavalla.
2. Värittäkää naamat ja siivet (voi toki jättää valkoisiksikin, mutta ovat hauskempia värillisinä)
3. Leikatkaa irti.
4. Sitten uskoisin, että A4:stä on jäänyt vielä ainakin puolet käyttämättä. Nopeimmat vekarat ovat jo siihenkin ehtineet piirtää. Olisi mukavaa, jos lapset värittäisivät vieläkin paperia, jotta saadaan mahdollisimman värikkäitä lohikäärmeitä. Nyt tehtävänä olisi leikata vaan suikaleita paperista irti. Suikaleita saa leikata niin paljon kuin haluaa, ja paperista saa.
5. Sitten alkaakin paperilenkkien tekeminen. Kun tämän oppii, se sujuu nopeasti.
     1) Ota yksi paperisuikale ja liimaa sen päät yhteen. Näin olet saanut aloituslenkkisi.
     2) Ota toinen paperisuikale ja pujota sen toinen pää ensimmäisen lenkin keskeltä. Liimaa päät yhteen.
     3) Ota kolmas paperisuikale ja pujota se toisen paperilenkin keskeltä. Liimaa päät yhteen.
     4) Ymmärsit jo varmaankin kaavan.. Yksi paperisuikale lisätään aina seuraavaan.
6. Sitten liimataan pää reunimmaiseen lenkkiin, ja jos on leikannut paperista hännän, se liimataan vastakkaiseen reunaan. Siivet yritetään liimata keskelle.
7. Jos sinulla on kepukoita tai vaikka olkia tai jotain "tikkumaista", niin teippaa yksi tikku lohikäärmeen pään kohdalle ja yksi tikku lähelle häntää.

















METSÄMAISEMAT

Kävimme eilen metsäretkellä lasten kanssa, ja siellä syntyi idea tehdäkin lasten oma näkemys kyseisestä retkestä. Tässä käytimme piirtolevyjä apuna (eli niitä sellaisia, joissa on niitä kuvia). Tehtävänä olisi ollut laittaa yhteensä 11 eläintä kuvaan, mutta kuvahan olisi täyttynyt liikaa! Kukin sai itse päättää, mitkä eläimet laittoi kuvaansa.

- Paperia (2 A4 per lapsi)
- Liimaa
- Sakset
- Värikyniä
(- liikkuvia silmiä)
    (- piirtolevyjä)

1.Piirtäkää tausta yhdelle A4 paperille. Tämä olisi hyvä olla metsätausta, kun metsäretkeä askarrellaan.
2. Piirtäkää ja värittäkää eläimiä toiselle A4 paperille.
3. Leikatkaa eläimet irti ja liimatkaa ne metsämaisemaan.
4. Liimatkaa liikkuviat silmät eläimille, jos teillä niitä on.



ROBOTIT
Robotit ovat äärettömän yksinkertainen ja helppo askartelu, joka oikeasti sopii melkein kaikenikäisille lapsille.

- kartonkien ja väripapereiden jämäpaloja, lehtiä, katalogeja...
- Yksi A4 paperi per lapsi
- Liimaa
(-sakset)
(- kepukoita)

1. Tulosta alla olevien robottikaavojen mukaiset robotit jokaiselle lapselle, A4 paperille.
2. Laita lapsille eteen kartonkien ja papereiden jämäpaloja ja lehtiä. Anna lapsille lupa repiä lehdistä tarpeellisia paloja, jotka he sitten liimaavat robottinsa ääriviivojen sisäpuolelle.
3. Liimatkaa palat robotteihin. Mielellään niin, että yhtään valkoista ei jää näkyviin.
4. Isommat lapset voivat leikata robottinsa irti paperista ja teipata kepukat niiden taakse. Näin niistä tulee leikittäviä robotteja.

Kuten sanoin, hyvin helppo ja hauska askartelu, sillä kukapa lapsi ei paperin repimisestä pitäisi?
Tietenkin, tässä askartelussa voi tulla aikuiselle siivottavaa.. Mutta näin ainakaan käynyt meillä.


ETANOIDEN OHJEET TULEVAT TÄNÄÄN ILLEMMALLA KAAVOINEEN!

tiistai 24. toukokuuta 2011

24.05.2011 - Pientä suunnittelua

Eilen jäi välistä tämä blogin kirjoittaminen, mutta toisaalta, eipä tapahtunut mitään erikoisempaan. Pelailimme, leikimme, piirsimme jne.

Tänään oli samaa kaavaa, paitsi että eräs kollegani tuli käymään. Oli mukava jutella hänenkin kanssaan näin hoitopäivän lomassa.

Niin, ja me teimme tässä illalla hieman suunnitelmia retkestä. Yleensä olemme tehneet retken perhepuistoon, mutta tänä vuonna asia onkin eri. Heurekan tiedekeskuksessa nimittäin olisi dinosaurusnäyttely, jonne olemme suunnnitelleet suunnistaa ensi syksynä. Tämä tietenkin vanhempien suostumuksella. Nyt odotellaan vastauksia.

Nyt minun pitäisi mennä etsimään jotain mukavia askarteluohjeita, nimittäin lapset haluaisivat askarrella robotteja. Voipi olla vaikea tehtävä..
mutta Puuha-Peten sanoin: "Onnistuuko?" "ONNISTUU!"

perjantai 20. toukokuuta 2011

20.05.2011 - Lohikäärmeitä

No niin, lohikäärmeiden askartelussa menikin hieman vähemmän aikaa kuin ajattelin. Kuvittelin, että ensi viikolla olisimme vasta saaneet ne valmiiksi. No, pojat olivatkin nopeita, kun oli mielekästä askartelua. Ja tuli hienoja lohikäärmeitä! E ja MI tekivät lohikäärmeet, mutta O ei halunnut tehdä omaansa. Hän kyllä istui pöydässä seurassamme ja katseli kyniä. Mutta lohikäärmeleikkeihin hänkin halusi osallistua. Me yhdessä päätimme antaa mallilohikäärmeen hänelle mukaan, jotta ei jää leikeistä ulkopuoliseksi. Jos meillä olisi ollut oranssia, keltaista tai punaista kreppipaperia tai silkkipaperia, olisimme voineet tehdä kilteille lohikäärmeillemme liekitkin. Mutta ei ollut, joten emme tehneet. Pikkuinen M ei tietenkään osallistunut askarteluun, koska on vielä niin pieni. Pojat kuitenkin esittivät lohikäärmeitään hänelle ja järjestivät pienen "lentonäytöksen" lohikäärmeiden avulla. Joten pikku-M:kin pääsi osallistumaan lohikäärmeleikkeihin.

Pihalla ollessa tuli sitten pelattua taas jälleen kerran lätkää. Saimme jopa O:nkin mukaan pelaamaan, tosin minun avustuksellani. Autoin häntä pitämään mailaa oikein, ja kun kädet olivat oikein hän lähti peliin mukaan. Tänään vältyimme haavereilta. Tämän lisäksi kävimme ostamassa lisää pelimailoja sekä kaksi palloa. Siis kestävää palloa. Muksut kun saivat edelliset kaksi rikki, kun tekivät hieman liian kovia lämäreitä. 

Nyt odottelemme, jos entinen hoitolapseni, A, tulisi pelaamaan meidän jengimme kanssa. Pidetään peukkuja! Tai sitten jos saisimme naapurin M:n ja E:n tänne pelaamaan.

torstai 19. toukokuuta 2011

19.05.2011 - Askartelumiettimisiä

Tänään oli kurjan sateinen päivä, mutta sehän tekee luonnolle hyvää. Pikkuinen M on sairaana ja olimme siis poikien kanssa.

Aamupäivällä pääsimme kuitenkin pihalle. Siellä lätkän pelaaminen oli kova juttu! Saimme O:nkin opetettua pitämään mailaa kädessään sekä lyömään kiekkoa/palloa. Pitää vain mennä joku päivä kauppaan ostamaan toinen pari mailoja.
Toki pieniä haavereitakin pelatessa sattuu. MI löi vahingossa E:tä sormille mailallaan, mutta anteeksipyyntöjen jälkeen peli jatkui, hieman rauhallisempana tosin.

Siskonikin tuli käymään. Oli mukava rupatella hänenkin kanssaan hetken aikaa. Sen aikaa lapset rakensivat dinosauruspalapeliä minun ollessa vieressä auttamassa, jos tarve vaatii. Pojat kuitenkin osasivat hienosti yhteistyössä rakentaa sen palapelin.
Söimme myös tyttäreni tekemää lohivoileipäkakkua. Oli hyvää.



Lasten kanssa  katselimme myös kilpikonnia, kun kaikki neljä olivat kerrankin menneet samaan asuntoon ja olivat kaiken lisäksi sulassa sovussa siellä. Se oli kiva katsella, kuinka kilpikonnat juttelivat keskenään. Ne aukoivat suitaan ja hieman tönivät leikkimielisesti toisiaan.



Nyt myöhemmin iltapäivällä tuli mietittyä huomisen päivän ohjelmaa. Me ajattelimme askarrella pienet lohikäärmenuket. Aluksi ajattelin sukkanukkeja, mutta sitten muistin, että siinä joutuisi ompelemaan. Enkä minä vielä uskaltaisi lapsille neuloja antaa käsiin. Ties vaikka mitä haavereita siinäkin voisi sattua. Päätin, että teemme paperilenkkilohikäärmeet. Se on sitten huomenna. Itse tein yhden malliksi.



Niin, ja jos sää sallii, teemme huomenna metsäretken. Menemme katselemaan luonnon ihmeitä.

Juu! Ja haluan toivottaa tervetulleiksi uudet hoitolapset, jotka ovat olleet meillä varahoidossa jo jonkin aikaa. Tervetuloa hoitoryhmään E ja MI!

tiistai 17. toukokuuta 2011

17.05.2011 - Urheiluhenki on tarttunut meihinkin

Kuten jo otsikostakin näkee, niin urheiluhenki on tarttunut meihinkin. Kaivoimme tänään varastosta vanhan salibandymailamme ja pallon. Sääli vain, että maila on aikuisten kokoa, eli liian pitkä lapsille. Noh, ei se mitään. Kaupassa ostimme lapsille omat mailat. Päästään huomenna pelaamaan oikein kunnolla!

Tämä postaus jäi lyhyeksi, sillä menen nyt mielelläni nukkumaan. Hyvää yötä!

maanantai 16. toukokuuta 2011

16.05.2011 - ONNEA LEIJONAT!

En sitten ehtinytkään tehdä eilen sitä kuvapostausta ja nyt ne kuvat ovat kadonneet jonnekin bittiavaruuteen. Pitää kerätä kuvat uudelleen, joten teenkin kuvapostauksen vasta sitten kun olen kuvat saanut kerättyä.

Mahdollisuuksien torillakin tuli pyörittyä, mutta ei ihan niin kauan kuin oli alunperin tarkoitus. Kävimme kuitenkin.

Illalla sitten tulikin katsottua ja kukuttua Suomi-Ruotsi maailmanmestaruusottelu. Ei voi muuta sanoa kuin MAHTAVAA LEIJONAT! MAHTAVAA! Kyllä, me olemme penkkiurheilijoita jääkiekon suhteen. Tosin, kyllä tuo urheiluhenki tarttui meihinkin. Pelasimme jalkapalloa tänään pihallamme. Olisimme pelanneet jääkiekkoa ilman luistimia, jos olisi lunta. Mutta kun ei ole. Suunnittelimme kuitenkin, että talvella ostamme pienet jääkiekkomailat ja kiekon ja pelaamme kentällä ja pihalla lätkää!

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

15.05.2011 - Juuri kuten arvelinkin

Minulla on yksi syy, miksi en päivittänyt eilen enkä perjantaina. Tämä blogipalvelu, Blogger, on ollut päivityskatkolla. Se on sen aikana poistanut viimeisimmät kirjoitukset, eli minulta sen kuvapostauksen. Teen sen tänään myöhemmin, sillä nyt alamme siivoilemaan ja klo 13 menemme satamaan Mahdollisuuksien Torille pyörimään SPR:n kojulle. Kyllä, me olemme SPR:n vapaaehtoisiakin. Tosin, aiomme jättäytyä pois, koska päivässä on vain 23 tuntia, 59 minuuttia ja 59 sekuntia. Emme vain ehdi sinnekin, etenkään kun se on torstaisin kello 10.

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

11.05.2011 - Tiedotustilaisuus & kilppareita

Päivämme sujui mukavissa ulkoilun merkeissä. Aurinko hellikin meitä oikein kunnolla lämpimällä kevät säällä. Tai oikeastaan voisi jo sanoa kesäksikin lämpötilojen puolesta. Lissu-konnakin innostui ulkoilemaan, mutta livahti ulos ilman, että me huomasimme. Vasta päikkäriaikana huomasimme, kun Lissu töni kukkaruukkuja ja lähti vaeltaaan kohti ylätasannetta. Lissu oli jotenkin päässyt konna-aitauksesta pakenemaan. On aika uskomatonta, miten suuret voimat noin pienillä kilpikonnilla voikaan olla. Oli lapsillakin mukavaa katseltavaa kuinka Lissu möyri kukkapenkeissä ja etsi punaisia ja keltaisia kukkia ruoaksi.

Nyt illemmalla oli tosiaan tuo STS:n tiedotustilaisuus jossa käväisimme. Saimme paljon uutta tietoa, mutta monet asiat jäivät silti yös kaihertamaan mieltä. Tyttäreni on ollut yhteydessä norjalaisiin samalle matkalle lähteviin nuoriin, ja heiltä on saanut toisenlaista tietoa. Suomen STS:n ruokailut maksavat 70 USD/viikko, kun taas norjalaisille hinta on 45 USD/viikko. Onhan siinä kurssimuutoksetkin valuutassa jne, mutta kuitenkin. Ja heille helikopterilento Grand Canyonin yllä on kalliimpi kuin suomalaisille. Olisi ihan mukava, jos hinnat olisivat samaa luokkaa.

Samalla myös suunnitelmat muuttuivat. Meillä oli kiire tiedotustilaisuudesta pois, sillä juuri lähtiessämme saimme soiton, että kilpikonnat kotiutuvat tänään. Samalla saimme tietää hoitojakson, ja pitää myöntää, pitkään he ovatkin täällä hoidossa. 2-4 vuotta. Nimet ovat Olga ja Hannu. Huomenna kuvia. Huomenna voisinkin tehdä oikean kunnollisen kuvapostauksen, kun on kuvia jäänyt välistä laittamatta.

Ja lauantaina jännitetään euroviisujen parissa. 

tiistai 10. toukokuuta 2011

10.05.2011 - Pupuja ja pihasuunnitelmia

O oli parantunut ja lähdimmekin kävelemään Vartiolaakson puistoon tapaamaan vanhoja kavereitani ajoilta, kun oli kunnallisena perhepäivähoitajana. Lapsia olikin puistossa paljon! Otimme myös eväät mukaan, jos vaikka nälkä sattuu yllättämään, olihan puistoon aikamoinen kävelymatka. Keskimäärin 1,2 kilometriä. Takaisinpäin tullessa sitten tyttäreni kantoi O:ta, kun meillä on vain yhdet rattaat. Jos olisi kaksostenrattaat, olisimme antaneet O:nkin istua.
Matkalla puistoon näimme paljon eläimiä. Näimme kaksi rusakkoa, mutta kamera ei sattunut mukaan. Sitä me harmittelimme jo katumme päässä, ennen puiston lähestymistäkään. Rusakot olivat erittäin kesyjä! Eivätkä lähteneet karkuun vaikka katselimme niitä muutaman minuutin.

Kun tulimme takaisin, mieheni oli järjestellyt pihaa uudelleen. Hän oli siirtänyt koirankopin toiseen paikkaan ja tehnyt mukavan kukka-alueen. Pihapatsaitakin löytyy, joten tuo näyttää pieneltä kaupungilta. Huomenna ulkoilun jälkeen laitetaan valokuvat siitäkin tänne.

Huomenna blogin kirjoittaminen viivästyy, kun klo 18 aikaan on meno Kaupunginkirjastolle. Tyttäreni infotilaisuus on siellä ja kestää pari tuntia. Tämä liittyy kesäloman lomamatkaan. Voi sentään, mihin nuo vuodet ovat kadonneetkaan? Kohtahan tyttö täyttää jo 18 ja sitten on lapsuus ohitse.

maanantai 9. toukokuuta 2011

09.05.2011 - Uusia jäseniä

Hyvää myöhästynyttä äitienpäivää kaikille äideille!

E ja MI ovat lomalla tämän viikon ja O on valitettavasti kipeänä, joten olemme M:n kanssa olleet tänään kahdestaan. Päivärytmi sekoittui hieman tytön nukahtaessa jo aamupäivällä, mutta eipä siinä mitään. Hänen herättyään lähdimme käymään Robin Hoodissa, joka sijaitsee pienen kävelymatkan päässä. Tuli ostettua muutamia kivikkokasveja tuohon pihamme pieneen rinteeseen sekä orvokkeja kilpikonnille. Nimenomaan keltaisia orvokkeja ja ne ovatkin tämän iltapäivän auringossa tehneet kauppansa noille kahdelle löntystelijälle. En kertonutkaan millaisen äitienpäivälahjan minä sain. Me tulemme torstaina saamaan kaksi nelivarvaskilpikonnaa lisää tähän taloon. Ne tulevat vain pitkäaikaiseen hoitoon, mutta olen varma että ehdimme niihin kiintyä nopeastikin. Laitan sitten torstaina kuvat tänne sivuille.

lauantai 7. toukokuuta 2011

07.05.2011 - Äitienpäivä

No, ihan vielä ei ole äitienpäivä, mutta sain kakkuni jo tänään. Se olikin yllättävän herkullista. Muuta tänään ei olekaan tapahtunut. Vietimme melkein koko päivän sisätiloissa, sillä aamulla minullakin oli hieman kehno olo. Luulin, että flunssa iski, mutta eipäs iskenytkään. Selvisin!


perjantai 6. toukokuuta 2011

06.05.2011 - Laavu on palanut

Aamulla ensimmäisenä kun heräsin, luin Etelä-Suomen sanomista surullisia uutisia; rakas laavumme on palanut. Tuli siellä monet kerrat käytyä lasten kanssa grillaamassa ja laskemassa mäkeä. Toivon todella, että uusi laavu rakennetaan ja vielä parempikin! Tietenkin tämä asia pitää vielä tarkistaa kävelemällä purulenkki koirien kanssa tänä viikonloppuna.


Lapset vievät äitienpäiväkorttinsa ja lahjansa tänään koteihinsa. Tosin, M2:n repusta oli äitienpäivälahja pudonnut ja se jäi  tänne. No, viikonlopun jälkeen sitten se palautetaan heille. Tuossa se on naulakossa odottamassa. 
Mielestäni nuo kortit sekä rannerenkaat ovat hurmaavia, jat itse pitäisin vastaavanlaisesta lahjasta, mutta minulle tietääkseni tehdään lohivoileipäkakku. (En ole pahemmin makeiden kakkujen ystävä, joten toiveenani olikin joku kiva voileipäkakku).


Ulkoilimme tänään paljon. Aamulla olimme ulkona pari tuntia ja saman määrän iltapäivällä. Tuli maalattua, joka on siis sellaista, että otetaan muutamat hiekkaämpärit, muutamat siveltimet ja ne täytetään vedellä. Lapsista on hauskaa maalata pihapatsaita, autoja, moporataa sekä aitaa. Tämän lisäksi puhalsimme saippuakuplia eikä kukaan kaatanut sitä purkkia! Hienoa!


Päikkäriaikana minun tuli askarrelleeksi huvikseni touhunoppa. Tämä on puolestaan sellainen, joka otetaan käyttöön silloin kun lapsilla on tylsää. Joku lapsista saa tylsyyden iskiessä pyöräyttää noppaa ja sitten tehdään mitä noppa käskee. Vaihtoehtoja on kuusi ja jokainen niistä on yhtä hauska. (kuva ei näytä läheskään niin hyvältä kuin itse noppa.)

torstai 5. toukokuuta 2011

05.05.2011 - Hiekkalinnarakennuskisa


Tänään oli kaunis, mutta viileä päivä. Pihalla teimme upeita hiekkalinnoja! Ja lapset tuntien, tulihan siinä kisattuakin, että kenen linna oli paras, tai kenen linnoitus. Minä rakensin aluksi yhden malliksi ja muut seurasivat perässä rakentaen vielä hienompia linnoituksia!


Esimerkkilinnoitus

Ainoa kilpailulinnoitus, joka säilyi kuvausta varten ehjänä.
Kun äkkiä kävin hakemassa kamerani, niin loput kilpailulinnoitukset olivat hajonneet, joten leikkimielisen linnoitusrakennuskilpailun voittajaksi selviytyi E.

Sitten sain viimeinkin askarreltua MI:n kanssa ja O:n kanssa äitienpäiväkortit, kun eivät olisi jaksaneet ulkoilla, mutta toiset kaksi halusivat ulkoilla. Tein kompromissin ja toin askartelutarvikkeet ulos, pihapöydälle ja saimme tehtyä äitienpäiväkortit. Kunhan lapset malttaisivat pitää salaisuuden äitienpäiväkorteista ja lahjoista vielä tämän illan.

Teimme myös hieman lelupäivitystä hyllyihin. Koska nyt on poikavoittoinen ryhmä, niin otimme tyttöjen leluja pois ja lisäsimme poikien leluja. Kaivoimme kaappien kätköistä vielä paketeissa olevia robotteja, ja enää ei muut lelut pahemmin kiinnosta. Mitä nyt välillä autot saadaan levitettyä pitkin leikkihuoneen lattioita, sekä joitakin duplo palikoita.

Tämän lisäksi innostuin piirtämään kuvia laulupussikortteihin. Lapset itse saivat päättää kartongin värit, ja sininen kartonki vei voiton. Alla on kuvat laulupussikorteista. Ehkäpä kuvista voitte päätellä joitakin lauluja. Vielä olisi muutamia lauluja kirjoitettavana ja piirrettävä. 




Niin! Ja viikolla 2
0 onkin menoa tuonne jalkapallokentälle erään kunnallisen perhepäivähoitajaystäväni tullessa tännepäin.

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

04.05.2011 - Äitienpäiväaskartelua

Tänään ei sitten satanutkaan vaikka Foreca eilen niin kertoi. No, ulkoilimme tuolla viileässä kevätsäässä ja katseltiin luonnonihmeitä. Kaupan leikkiminen oli hauskaa.

Päikkäriaikana ja päikkäreiden jälkeen askarreltiin äitienpäivälahjat. M2:ltä ja O:lta on vielä äitienpäiväkortit askartelematta ja M:ltä se ei sujukaan, koska on vielä niin pieni. Mutta lahjoista tuli erittäin kauniita! Uskoisin, että äidit tulevat olemaan ylpeitä poikiensa tekemistä lahjoista. Niistä kuvia sitten lähempänä äitienpäivää, jotta emme pilaa yllätystä.

Ja tietenkin, pyynnöstä myös lautapelien pelaaminen kuului päivään. Tänään vuorossa olivat Nalle Puh Kimble sekä eläinmuistipeli. Disneyn pelikirja on kuitenkin ollut suosituin, koska siinä on niin monta peliä ja hauskimmat hahmot. Niin, ja tuli XBOXiakin hieman kokeiltua, mutta kukaan ei siitä jaksanut oikeastaan innostua.

tiistai 3. toukokuuta 2011

03.05.2011 - Askartelua, ulkoilua ja mitäköhän muuta vielä?

Tänään tuli luettua ja katsottua kamala uutinen iltasanomista (vai olikohan se iltalehti?). Uutinen, jossa päiväkodin hoitajat eivät tee mitään, kun lapset kiipeilevät jonkin mökin katolla. Hoitajat kyllä näkivät lapset, mutta minun mielestäni olivat rahtusen liian kaukana mökistä. Mitä jos lapsia olisi kiivennyt enemmänkin ja joku olisi tönäissyt toisen alas? Siinä olisivat niskat voineet taittua, ja hoitajilla olisi ollut siitä vastuu. Mitä jos katto olisi ollut liukas ja jokin tapaturma oli sattunut? Ei hoitaja ehdi kovinkaan nopeasti paikalle, jos jotain ehtii jo tapahtua, kun tuossakin välimatkaa oli melko paljon, ja huomioidaan myös se, että muut lapset saattavat tulla poukkoilemaan apuun rientämässä olevan hoitajan eteen. Jos mökille kiipeäminen on sallittua, miksi kukaan hoitajista ei ollut vieressä valvomassa? Tekin voitte tuohon kommenttiboksiin pistää omat mielipiteenne asiasta.

Mitäpä muuta? Me ulkoilimme melko mukavasti, mutta oli aika viileä ilma, joten sekin meni vähän niin ja näin. Pelasimme muumikrokettia sekä lasten keilailupeliä, jossa laskimme pisteitäkin. Tässä hieman pistetaulukkoa:
E: 32 p
M: 21 p
O: ei pisteitä, koska ei pelannut.
M: ei pisteitä, koska ei pelannut.

Tämän lisäksi, tuossa ulkona ollessamme, tuli hieman piirreltyä. Piirsimme nuotteja ja ne kiinnostivat lapsia hyvinkin paljon. Ainakin he oppivat, millaisia erilaisia nuotteja on olemassa, sekä taukoja ja tuli siinä nuottiavainkin piirrettyä.

Sitten sisätiloissa me pelasimme Muuttuvaa Labyrinttia ja Disneyn pelikirjasta ruusupeliä. Sekä aloitimme askartelut äitienpäiväksi. Kuvan laittaisin, mutta en laita, jos vaikka vanhemmatkin sattuvat lukemaan.

EDIT: Iltasanomien tekemän gallupin mukaan, 55% vastaajista ei tunne päiväkoteja turvallisiksi. Niin.. En kyllä minäkään.

maanantai 2. toukokuuta 2011

02.05.2011 - Hyvää kevättä kaikille!

Hei!

Yksi ryhmästämme on lähtenyt päiväkotiin. Hänhän oli vain pitkäaikainen varahoitolapsi, mutta kuitenkin. Toivottavasti hän tulee viihtymään päiväkodissa.

Tänään omalla tyttärelläni oli terveyskeskusreissu edessä, sillä hänellä oli alkanut korvaa särkemään viime yönä niin kovin, ettei saanut nukutuksi alkuunkaan. Mitään ei kuitenkaan löytynyt, mitä nyt oli vähän korvaputki turvoksissa. Buranaa määrättiin, jos vatsa sen kestää. Tyttö joutui yli tunnin odottelemaan Launeen terveyskeskuksella, vain siksi, että Päijät-Neuvossa olivat antaneet hänelle väärän ajan, mutta ei se haitannut alkuunkaan. Hän sanoikin, että lahtelaisissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on mukava istuskella, kun on mukavaa juttuseuraa aina siellä odotusaulassa.

Sillä aikaa me ulkoilimme ja nukuimme päikkärit, jotka eivät sujuneet kaikilta niin kamalan hyvin. M nukkui vain tunnin pituiset unet, mutta onneksi oli elokuva pyörimässä, joten siirryimme katselemaan sitä, jotta muut saivat nukkua päikkärinsä. Päikkäreiden jälkeen tuli hieman soiteltua, mutta laulettua ei kyllä tullut. Soittamisen lomassa saimme mahtavan idean, teemme laulupussin! Se on muunnelma lorupussista. Tämän lisäksi tuli myös idea kuusisivuiseen noppaan, joka on aluksi valmistettu paperista/kartongista, ja ehkä myöhemmin puusta, jos jostain jää yli. Tai sitten jokin isompi laatikko päällystetään paperilla. Tämä noppa kertoisi, kun tylsyys iskisi, että mitä voisi tehdä. Tästä sitten enemmän, kun olemme sen saaneet tehdyksi. Samoin tuosta laulupussista!

perjantai 29. huhtikuuta 2011

29.04.2011 - Lenssua liikkeellä

Pahoittelen blogin viivästymistä, sillä blogin yleinen kirjoittaja on nyt lenssussa ja nukkunut melkein koko päivän. Nyt piristyi kirjoituskykyiseksi. Pahoittelnu myös vanhemmille, jotka ovat innolla odottaneet valokuvia, mutta ne lähtevät matkaan heti tämän blogikirjoituksen jälkeen.

Mistä meidän tämä päivämme koostui?

Menimme leikkikentälle, jossa tapasimme muita lapsia, joista oli hyvää seuraa tälle ryhmälle. Tutustuime myös paremmin uuteen naapuriimme, mikä on erittäin hyvä juttu.

Sitten pelasimme tänään sitä Disneyn suurta pelikirjaa. Sieltä pelattiin tuota Metsän sankarit peliä, joka liittyy Bambi elokuvaan. Maanantaina sitten oli toive, että pelattaisiin Ariel peliä. Sekin onnistuu.

Niin! Ja ne kuvat niistä eilisistä perhosista pitäisi liittää nyt, eikö vain?


torstai 28. huhtikuuta 2011

28.04.2011 - 3Dkirjoja ja leipomista

Heipä hei jälleen!

Viikko on pian takana, ja kesä taas yhtä päivää lähempänä.
Olemme nyt ryhmäni kanssa leiponeet pullaa tänään. Tosin, niistä tuli hiukan ylikypsiä, kun siinä paistamisen aikana innostuimme lukemaan kirjaa dinosauruksista ja kukista ja niin edelleen. Se on sellainen iso, keltainen lasten tietokirja.Siinä kerrotaan dinosauruksista, kukkien elämänkaaresta ja miten karvaisesta toukasta tulee perhonen. Se on kiva kirja. En nyt tähän hätään muista, kuka sen kirjan on kirjoittanut. Alan joku..

Sitten me tietenkin leivoimme pullaa. Eräällä meni kyllä pullataikinaa enemmän suuhun kuin itse pulliin. Soo soo. Eräällä meinasi mennä pulla kokonaan suuhun ennen leipomista. Onneksi ehdittiin nappaamaan äkkiä pois. Jokaisella oli oma tyylinsä leipoa pullansa. Toiset vain länttäsivät pullansa leivonta-alustaan ja pyörittelivät hetken siinä ja toiset hieroivat ja kääntelivät pullaa yli puoli tuntia. Ja sitten eräät eivät halunneet koskeakaan pullataikinaan. Ei ollut pakko, eihän ketään voi pakottaa leipomaan, jos leipominen ei kiinnosta. Välipalalla kaikki saivat sitten syödä omat pullansa, ja kyllä ne maittoivatkin mehun kera.

Sitten lasten omasta pyynnöstä me askartelimme perhosia. Sekin oli hauskaa. Arvatkaapa mitä. Minulla on tällä kertaa kuvakin kahdesta perhosesta, jotka lapset tekivät. Muut ehtivät jo siinä menossa kadota jonnekin reppujen, taskujen ja laukkujen uumeniin. (Kuvat lisään myöhemmin, sillä tämä kone ei niitä suostunut lisäämään)

Tämän jälkeen tuli uppouduttua 3D kirjoihin, josta ehdottoman voiton vei 3D megatrilleri, jossa on dinosauruksia, haita, kissoja, apinoita, käärmeitä ja ötököitä. Se on mahtava kirja, ja sitä tulikin luettua monta kertaa tämän päivän aikana. Huomenna sitten lisää, eikö vain?

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

27.04.2011 - Jalkapalloa, askartelua ja ulkoilua

Huh huh! Olipahan urheilullinen päivä.
En eilen tainnut muistaa kertoakaan, että meillä on nyt varahoitolapsia täällä.
Aamulla, kun olimme lähdössä ulkoilemaan, he ilmoittivat haluavansa mennä jalkapallokentälle pelaamaan. Sinnehän me sitten tietenkin suunnistimme, koska se oli lasten toive. Sinne menee kadun päästä pieni metsäpolku, joka on juurinen ja puinen pikkuruinen polku, jonne mennään kahta maahankiinnitettyä lankkua pitkin. Se olikin hauskaa, kun ylitimme ne lankut. Siinä sai samalla leikkiä viidakkomatkailijaa ja merirosvoa. Jalkapallokentälle sitten mentiin potkimaan palloa, ja tuli siinä sitten leikkimielinen jalkapallokisakin otettua. Olisi ollut mukavaa, jos joku toinen hoitaja olisi sattunut paikalle myös (mutta monetkaan eivät tiedä kyseisestä paikasta). Olisimme saaneet paremmat kisat pystyyn. Vuorottelimme jalkapallovahtivuoroista ja pelaajista, että jokainen pääsi kokeilemaan jotakin. Myös valokuvia tuli otettua, mutta koska lapset esiintyvät niissä, en niitä tänne voi lisätä.


Lupailin myös eilen lähettää kuvia askarteluista, mutta en sitten tiedä mikä siinäkin jäi. Laitan kuitenkin linkit alkuperäisiin ohjeisiin. Dinosaurukset olivat kuitenkin erittäin hienoja, jokaisen dinot. Pojat tekivät Triceratopsit (onkohan tuo oikein kirjoittettu?) ja tyttö teki sitten Pitkäkaulan. O puolestaan teki T-Rexin. M ei vielä voinut osallistua askarteluun, mikä oli harmillista.


Huomenna me leivomme yhdessä pullaa! JIPPII!!


Linkit:


Pikkutassu
T-Rex
Triceratops 1
Triceratops 2

tiistai 26. huhtikuuta 2011

26.04.2011 - Villiä menoa

No niin. Ensimmäinen työpäivä pitemmän viikonlopun jäljiltä. Ja nyt oli vielä varahoitolapsia menossa mukana, joten toimintaa riitti koko päivälle. Tuli luvattua lapsille, että huomenna askarrellaan dinosauruksia, joten olen nyt illan metsästänyt DLTK kids sivustolta dinosaurusaskarteluohjeita. Löytyiväthän ne viimein!

M ja O aloittivat mahtavasti tämän pidemmän hoitojakson ennen kesälomia. M oli rauhallinen ja tuntuu, että hän olisi kasvanut ihan hirveästi viime viikosta, siis kehittynyt. O vähän aristeli, kun kuuli hiukan kovaäänisempiä lapsia, mutta oli pian jo menossa mukana!

Huomenna pidempi postaus kuvien kera!

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

24.04.2011 - Ulkoilmaretkeilyä

Hei jälleen!
Pääsiäinen on pian ohi. Se on ihan mukavaa, pääsee taas aloittamaan arjen, vaikkakaan eihän nytkään ole aika käynyt pitkäksi. Olemme hoitaneet puutarhaamme. Saimme yhden ainoan kukkapenkin kukoistamaan, mutta eihän se kauaa nättinä pysynyt. Lissu haistoi lämpöiset ilmat ja suunnisti ulos meidän kaveriksemme. Lissu jyräsi kukkaset kuin tankkeri. Mutta kilpikonnan onnellisuus on tärkeämpää kuin kukkaset, eikö vain?

On polvet vaihteeksi taas hieman kipeinä, kun on tullut kierrettyä polkupyörällä viikonlopun aikana montakin kertaa. Tänäänkin tuli kierrettyä täältä Launeen kirjaston ja Prisman kautta Liipolaan, josta matka jatkui Launeen koululle, sieltä Ala-Nikkilään, Venetsiaan ja Renkomäen kautta kotiin. Tuli siinä varmaan pari kilometriä poljettua.

lauantai 23. huhtikuuta 2011

23.04.2011 - Surullinen pääsiäinen

Haluan välittää osanottoni kaikille vanhemmille, sukulaisille ja tuttaville, jotka ovat pääsiäisviikolla menettäneet lapsensa.

torstai 21. huhtikuuta 2011

21.04.2011 - Hyvää pääsiäistä!

Elikkäs, hyvää pääsiäistä kaikille! Pahoitteluni, että en ole kirjoittanut tällä viikolla kovinkaan usein, mutta pihatyöt ovat vieneet minut pihalle hoitamaan puutarhaa. Silloin bloggaaminen on jäänyt sivummalle, mutta nyt alan taas pääsiäispyhien jälkeen päivittäään enemmän.

Luin äsken iltalehdestä aivan kamalan uutisen. Uutisen, jossa 2,5 -vuotias tyttö oli pakotettu paikoilleen valjailla päiväkodissa.
Tämä oli tapahtunut siis päiväkodin joulujuhlan aikana. Päiväkoti teki väärin, kun ei pyytänyt lasta siirtymään vanhempiensa luokse, jos lapsi kerran niin kovin häiritsi esitystä. Mutta eikö ole väärin, että hoitohenkilökunnalla ei riittänyt ymmärrystä tälle lapselle? Itse en ainakaan odottaisi, että 2,5-vuotias lapsi suostuisi välttämättä osallistumaan esitykseen, oli se mikä hyvänsä. Jos hän haluaisi esiintyä, asia olisi toinen. En tietenkään tiedä, mitä tuossa on tapahtunut, mutta oletan, että lapsi ei halunnut esiintyä.

Päiväkodilla ei ole oikeutta laskea jotain tiettyä lasta "erityislapseksi" vain siksi, että lapsi on vilkas. Lasten kuuluu olla hieman vilkkaita, kuitenkin niin, että suostuvat välillä kuuntelemaan ohjeita. Jotta voidaan määritellä "erityislapsi" pitää olla lapsen lääkärin kirjallinen mielipide, eikä vain hoitohenkilökunnan mielipide. Hoitohenkilökunta ei välttämättä (eikä usein olekaan) koulutettu näkemään "erityislapset".

"Siinä vaiheessa kun käytetään turvavaljaita, kun aikuinen ei ehdi olla lapsen luona." (Suora lainaus artikkelista). Miten niin aikuinen ei ehdi olla lapsen luona? Eikö päiväkodeissa olekaan monta hoitajaa yhdessä ryhmässä? Lasten pitää olla koko ajan aikuisen valvonnan alaisena. Vaikka lapsi olisikin turvavaljaissa, mitä tahansa voi ehtiä sattua. Lapset eivät ole missään nimessä tyhmiä.

Annan tukeni lapsen äidille tässä asiassa. Hän teki oikein valittaessaan kunnalle päiväkodin rajusta toiminnasta. Ei ole oikein, että päiväkoti aiheuttaa lapselle uni- ja syömishäiriöitä tälläisten asioiden takia. Toivottavasti lapsella on nyt parempi hoitopaikka.

(Linkki artikkeliin: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011042113585692_uu.shtml )

maanantai 18. huhtikuuta 2011

18.04.2011 - Tuulista

Tuulinen päivä, ja ehkä hiukan kylmäkin. Ainakaan tuulitakilla ei meinannut pärjätä. Päivämme sujui M:n totutellessa päivärytmiin, johon perehdymme hitaasti, mutta varmasti. O on tämän viikon pääsiäislomalla, joten saamme M:n kanssa totutella uuteen rytmiin hieman hitaammin.

Nyt illalla kävimme Launeen kirjastolla lainaamassa taas lukukirjoja, sekä satukirjoja päiväuniaikaa ajatellen. 

lauantai 16. huhtikuuta 2011

16.04.2011 - Kuukausi bloggausta ohi

Nyt on ensimmäinen blogkuukausi käytetty, ja yhteensä teitä lukijoita on ollut yli 400! Se on aika paljon, minun mielestäni.


Olen miettinyt kuvien lisäämistä, mutta se on hankalaa. En tiedä, miten saisin kuvien avulla kerrottua mahdollisimman paljon päivästämme, koska en voi laittaa kuvia, joissa lapset esiintyvät. Ehkä yritän keksiä jotain.


Tänään tuli siivoiltua ja ulkoiltua oikein kunnolla. Kuuntelin myös tyttäreni tunteenpurkauksen. Huomenna jatkamme siivoilua. Pitäähän se kevät siivouskin tehdä, eikö vain?


Lupaan myös yrittää opetella noiden tagien käytön paremmin.

perjantai 15. huhtikuuta 2011

15.05.2011 - Perjantai-ilta ja ehkä hiukan siitä, miksi kirjoitan blogiani

Ihanan aurinkoinen päivä, ja lapsetkin olivat yhtä hymyä tänään! Tosin, on tässä vuodenajassakin huonot puolensa; allergiakausi on nyt avattu. Sääli.. Nenä ja silmät vuotaa jatkuvalla soitolla, mutta tästä selvitään!


Kävimme tutkimassa pajunkissoja tänään. Oli aivan ihanaa, kun otettiin villahanskat pois ja tutkittiin enemmänkin noita pajunkissoja. Oi, miten mukava niitä olikaan silitellä ja laskea. Otimme yhdet oksat mukaamme ja niitä sitten kannettiinkin ylpeinä.

torstai 14. huhtikuuta 2011

14.04.2011 - Pääsiäisaskartelua

No niin! Tänään olikin aivan ihana päivä. Aamupäivällä vähän vierastettiin uutta hoidokkia, mutta pian totuttiin jo molemmin puolin ja sitten olikin erittäin hauskaa! Sovitaanko, että kutsut tätä aiempaa hoitolasta O:ksi ja tätä uutta lasta M:ksi, näin kenelläkään ei mene sekaisin, enkä käytä lasten nimiä.


O oli aivan ihana. Hänellä on kovin filosofisia ajatuksia, vaikka onkin vielä niin pieni. Tänään kuitenkin tuntui, että hän on kasvanut ihan silmissä.
"Jokaisessa ihmisessä on pieni pala autoa." Tuo oli siis aivan ihana lausahdus, ja tilanne jossa hän sen sanoi, oli mitä mukavin. Hän istui istuinrahin päällä ja silitteli mustaa kauko-ohjattavaa BMWtä sylissään ja tokaisi tuon yht'äkkiä.


Tänään olikin sitten M:n ensimmäinen hoitopäivä. Uusi ympäristö kiinnosti kovin ja tuli siinä leluja tutkittua aika paljonkin. Hän on vielä niin kovin pieni, että O tuntui isolta, vaikka ikäeroa ei ole kovinkaan paljoa.


Nyt illalla tekemisen puutteessa tuli askarreltua pääsiäispussitiput, joihin tuli laitettua M&Ms rakeita. Laitan tähän alle kuvan niistä tipusista.



Mielestäni tipuista tuli ihan hauskoja. Kuvitellaan, että ne joraavat hyvän pääsiäismusiikin tahdissa, eikös vain? :)


Hei, kurkatkaapas muuten kotisivuilleni! Leluosioon ilmaantui uusi, aivan mahtava lelu! Saimme vihdoinkin kädenväännön käytyä, että laitammeko me Hummerin lasten käyttöön, vai säilytämmekö sitä turhaan jossain nurkassa. Lapset voittivat ja saivat auton käyttöönsä.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

13.04.2011 - Kirjastokäynti

Tulikin käveltyä tänään kirjastoon, mikä on muuten aivan ihana paikka. Se on rauhallinen ja mukava. Emme ehtineet satutunnille, mutta eipä se haittaa, sillä eihän tästä ryhmästä olisi kukaan sinne päässytkään. Lainasimme kolme lasten kirjaa: Pedro - pieni lentokone, Leevi leijona ja Sampo ja muurahaisten hyökkäys.
(kun kävimme kirjastolla, mietimme vain, että missä muut hoitajat ja vanhemmat olivat, kun lapset olivat satutunnilla.. Toki siellä saattoi olla jokin tapahtuma, johon myös aikuiset pääsivät mukaan.)

Lisäksi olemme suunnitelleet pääsiäispussiaskarteluja. Se on mukavaa. Tänä vuonna meillä onkin paljon uusia ideoita.

Huomenna onkin erilainen päivä, kun meillä aloittaa uusi hoitolapsi! Mahtavaa!

tiistai 12. huhtikuuta 2011

12.04.2011 - Kuvia

Hei, mahtavaa! Olen viimeinkin oppinut tämän kuvien lisäämisen blogiin, ja mikäs sen mukavampaa! Kiitoksia muuten Ipana! Olet ensimmäinen lukija (sekä kommentoija). Oikein paljon kiitoksia. Tokihan teitä "anonyymejä" lukijoitakin täällä riittää, olen seuraillut.

Tänään ulkoiltiin ja otettiin kuvia pihaleluista, sekä muutenkin. Pahoittelen jo nyt lapsen vanhemmille, että lapsestanne näkyy hiukan näissä kuvissa, mutta en saanut rajattua poiskaan. Voin poistaa, jos niin haluatte.

Hiekkalaatikko tarina




Olipa kerran pieni vuoristo valtakunta pienen hiekkalaatikkomaan reunamilla. Upea linnake on tuhoutunut vuosia sitten pienen jättiläisen kompastutta sen huippuun. Linnaketta vartioivat intiaanit sekä kaksi prinssiä. Prinsessa on lähetetty kauas, Porrasmaahan turvaan.


Linnake oli tunnettu suurista hevoslaitumistaan, joista on lähetetty uljaita hevosia aina Kuningas Artturin hoveihin asti! Myös Robin Hoodin kerrotaan ratsastaneen niillä.
Eräänä kauniina aamuna Tyrnipensaan valtakunnasta matkustanut päällikkö, nimeltä Alligaattorihevonen, saapui hiekkalaatikkomaahan. Hän oli kateellinen prinssien upeille ja kauniille hevosille. Hän halusi ne itselleen. Hän pyysi parhaan ystävänsä ja apurinsa, Harmaan kotkan, luokseen.
"Harmaa kotka! Tule! Mennään vapauttamaan prinssien hevoset. Viedään ne Tyrnipensaan valtakuntaan!", Alligaattorihevonen sanoi. Harmaa kotka oli uskollinen ystävä Alligaattorihevoselle ja suostui mitä ikinä tämä ehdottikaan.
Aamulla varhain Harmaa kotka hiipi hevoslaitumelle ja avasi portit. Hän huusi ja taputti saaden hevoset juoksemaan ulos avonaisesta portista. Alligaattorihevonen odotti toisella puolella ja lähti johdattamaan hevosia kohti Tyrnipensaan valtakuntaa.


Prinssit olivat linnansa katolla katselemassa nousevaa aurinkoa, kuten heillä oli aina tapana. He kuulivat alhaalta hevosten villiä hirnumista. "Ihahaaa!", hevoset hirnuvat ja laukkaavat kohti Tyrnimaan valtakuntaa.
"Katso veli hyvä! Meidän hevosemme ovat menossa kohti Tyrnimaan valtakuntaa.", Prinssi T sanoi osoittaen kohti Tyrnimaata.
"Niin tekevätkin. Alligaattorihevonen laukkaa niiden perässä. Pitäisikö meidän pysäyttää heidät?" Prinssi V sanoi katsoen miettien auringonnousua. Veljekset katselivat juoksevia hevosia ennen kuin antoivat käskyn muiden valtakunnnan asukkaiden nousta pysäyttämään villiintyneitä hevosia.


Hevoset laukkasivat, mutta urheat valtakuntalaiset saivat hyvin koulutetut hevoset pysähtymään käskystään. Urhein soturi oli Punainen lintu, kylän lääkäri ja poppamies. Hän nousi valkoisen johtavan hevosen selkään saaden tämän käännytettyä ympäri. Alligaattorihevonen ja Harmaa kotka säikähtivät Punaisen linnun käytöstä ja pakenivat takaisin kotiin, Tyrnipensaan valtakuntaan.


Nilkku, nuori ratsastaja päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä, vaikka hevoset oltiinkin jo saatu takaisin omiin aitauksiinsa turvallisesti. Hän päätti ratsastaa Alligaattorihevosen sekä Harmaan kotkan kiinni ja tuoda takaisin hiekkalaatikkomaahan. Matka olisi pitkä, mutta se ei haitannut. Matkan varrelle mahtui paljon lepokeitaita. 
Nilkku sai kuin saikin Alligaattorihevosen ja Harmaan kotkan kiinni. Hän toi heidät takaisin hiekkalaatikkomaahan.
"Teitte väärin. Yrititte varastaa meidän hevosiamme. Se oli rumasti tehty." Prinssi T sanoi katsoen pettyneesti edessään seisovia miehiä.
"Niin teimme. Olemme pahoillamme. Olisimme vain halunneet yhtä hienot hevoset kuin teilläkin.." Alligaattorihevonen sanoo surullisesti ja tönäisten ystäväänsä kyynärpäällään.
"Olen pahoillani, Prinssi T ja Prinssi V." Harmaa kotka sanoo anteeks pyytäen.
"Ei se mitään. Emme me ole vihaisia. Te olisitte saanee hevosia, jos olisitte vain pyytäneet." Prinssi V sanoo katsoen surullisesti miehiä, joiden kasvoille on noussut hento hymy.
"No, saisimmeko me hevosia?" Alligaattorihevonen sanoo katsoen edessään hohtavaa hevosaitausta.
"Totta kai saatte. Mennään yhdessä valitsemaan." Prinssi T sanoo johdattaen uudet ystävänsä hevosaitaukseen.

(Tarinan kirjoitti ja kertoi tyttäreni, Jenny).

maanantai 11. huhtikuuta 2011

11.04.2011 - Inkkareita hiekkalaatikosta

Tänään haravoitiinkin turhat roskat ja rojut pois lumen alta esiin tulleesta kukkapenkistä. Samalla tuli tarkastettua pihalla sijaitsevan hiekkalaatikon kunto. Yllätykseksi, se oli viikonlopun aikana sulanut ja sinne sitten päästiin kaivelemaan menneen kesän ja syksyn muistoja. Hiekan alta paljastui kokonainen armeija inkkareita, länkkäreitä, elukoita ja vaikka mitä muuta! Siinä sitten sitä tutkimista riittikin, vielä kun pääsisi kurarukkasista eroon ja pääsisi ihan kunnolla rakentamaan toinen toistaan upeampia linnoituksia ja muuta vastaavaa.

Sisällä sitten tuli hiukan riehaannuttua, mutta sehän on aina välillä sallittua, eikös vain? Parempihan se on, että lapsi leikkii ja on erittäin iloinen (ja ehkä hieman villikin) kuin se, että istuu yksin nurkassa ja yrittää saada aikansa kulumaan lelun tai parin avustuksella.

Tulipa taas haettua musiikkikorikin päivämme ratoksi. Pitänee joku päivä ottaa kuva, ja liittää se tänne blogiinkin. Tämän päivän "hittituote" oli minipiano. Kummallista kyllä, olisin luullut, että marakassit olisivat enemmänkin kiinnostaneet, mutta ei.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

10.04.2011 - Pyöräkausi avattu!

Vihdoinkin! Pyörät haettiin varastosta ja lähdettiin heittämään pieni lenkki tässä naapurustossa. Tuuli puhalsi vain niin kovin, että oli aika rankkaa, mutta muuten oli ihan hauskaa. Pitää vain alkaa polkemaan entistä enemmän, jotta taas tottuu polkupyöräilyyn. Minä kun en ole tottunut pyöräilemään talvella. En jotenkin luota tasapainooni lumihangella tasapainoillessa. 

lauantai 9. huhtikuuta 2011

09.04.2011 - Hiljaiseloa

Huh! Ei ole tullut nyt kirjoiteltua pariin päivään, kun ollut kiireitä
paperitöiden ja muidenkin asioiden kanssa. Mutta, mitäpä tähän hiljaiseenkauteen on kuulunut?

Olemme ulkoilleet erittäin paljon, koska aurinko on paistanut ja ulkona on ollut lämmin. Hyvin lämmin. Kohta pitänee hakea aurinkotuolit pihalle ja sitten viikonloput lekotella siinä ja lueskella jotain hyvää kirjaa. Nyt muuten annan kirjavinkin. Luen tällä hetkellä Sara Gruen kirjaa Vettä elefanteille. Tuo kirja on hyvä, muutamia kohtia lukuunottamatta. Norsut ovat kovin älykkäitä eläimiä, ei voi muuta sanoa. Mutta norsuhan on minun lempieläimeni. Tiesittekö, että tuo hyvää onnea, jos talossa olevien norsukoriste-esineiden kärsät osoittavat ovea tai ikkunaa kohti?
Mutta lisää tuosta kirjasta.. Minusta on ihanaa, miten sen kertojana toimii vanhempi ihminen, joka on jo vanhainkodissa.
Tuosta kirjasta on muuten tulossa samanniminen elokuva. En vain tiedä, menenkö katsomaan sen, sillä kirjassa oli muutamia osioita, joista en pitänyt alkuunkaan! Mutta toivottavasti ne on leikattu elokuvaa varten pois.

Eilen täällä kävikin tutustujia kaksi kappaletta ja toisen kanssa kirjoitimmekin jo hoitosopimukset. Elikkäs hoitoryhmä on nyt kasvanut yhdellä jäsenellä, mikä on ihana juttu! Lapsi liittyy ryhmäämme ensi torstaina, eli 14.4.

Tänään kävimme kaupungilla ostoksilla, tosin itselleni en löytänyt yhtään mitään, mutta tyttäreni puolestaan osti alennusmyynnistä hiukan vaatekaapin täytettä. Syötiin hernekeittoa torilla, kun sitä siellä tarjottiin. Nämä vaalit tuovat noita edustajia torille jakamaan mainoksia ja kaikkea muutakin, kuten hernekeittoa.
Sitten tuli käytyä koiralenkillä, jossa tapasimmekin ihanan bolonkapojan. Leidihän ihastui ihan täysin! Kyllä nuo koirat huomaavat, mikä koira on mitäkin rotua.

Huomenna sitten otetaan polkupyörät varastosta ja lähdetään pyörillä Robin Hoodiin katselemaan.

Nyt sitten syödään vähän "roskaruokaa", eli kanatacoja.

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

06.04.2011 - Ei sadepilviä

Höh! Ei tullut tänäänkään askarreltua sadepilviä. Huomenna sitten, jos sataa! Mutta tuli laulettua oikein olan takaa. Opeteltiin uusiakin lauluja, kuten kappale "Minun ystäväni". Se on aivan ihana kappale!

Ulkoilun aikana sitten tutkittiin vesilätäköitä ja uitettiin laivoja keppien avulla pihalle syntyneessä lammikossa. Siinä sitä riemua riittikin, kun yritettiin saada laivat toiselle rannalle ja takaisin ilman, että kepeillä osuttiin laivoihin. Eli toisin sanoen, me loimme aaltoja lammikkoon, jotka liikuttivat paatteja.

Nyt tulimme kirjastosta, josta olimme voittaneet kirjan "Ionosfäärissä". Oikein kaunis kuvakirja revontulista.

tiistai 5. huhtikuuta 2011

05.04.2011 - Aurinkoinen tiistai

Aivan ihanan aurinkoinen tiistaipäivä! Ulkoiltua tulikin oikein urakalla tänään, joten sadepilvien askartelu siirtyi eteenpäin. No seuraavana sadepäivänä sitten!

Siskoni tytär poikansa ja koiransa kanssa kävi tänään kylässä. Oli mukavaa, kun oli taas leikkikaveria. Autot olivatkin mieluisa juttu, kuten pojille yleensäkin. Autotalli tuli rakennettua ja sinne sitten autot menivät parkkiin ja vastaavaa.

Omakin tyttäreni taisi saada tänään töitä. Tai ainakin hän menee maanantaina koulutustilaisuuteen.

Ette te lukijat muuten eilen kommentoineet, vaikka teitä kävi yhteensä 17..

maanantai 4. huhtikuuta 2011

04.04.2011 - Sadepäivä

No niin kaikki lukijat ja kävijät. Nyt ihan rohkeasti kommenttia tuohon alla olevaan kommenttiboksiin, että mikä sivuilla ja blogissa miellyttää ja mikä ei. Saatte nyt tilaisuuden ihan vapaasti kritisoida sekä antaa ruusuja.

Mutta itse päivään. Leikittiin ja laulettiin enemmän kuin tavallisesti, sillä ulos ei päässyt. Jos huomenna on samanlainen sadepäivä, niin askartelemme sadepilvet.

Laulu vuorossa tänään:

Nalle Puhin sadelaulu (useimmat tuntevat tämän loruna, mutta tämä on ihan laulukin)
Talon paikka (hieman tuntemattomampi laulu)
Bussilaulu
Tao Tao
sekä joitakin muita.

Tämän lisäksi otimme esiin myös soittopelit, esimerkiksi lasten pikku pianon, melodican, nokkahuilun ja marakassit, niin ja pikku rummunkin!

No mutta, tuohon alla olevaan laatikkoon rohkeasti kommentteja! Lupaan vastata jokaiseen!

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

03.04.2011 - Välipäivä

Eilen olikin ensimmäinen päivä, jolloin en tullut päivittämään blogia. Ihan hyvähän se on välillä pitää taukoa, eikös vain?

Eilen ei tapahtunut mitään erikoista. Kiisseliä emme tehneet, vaan teimmekin lohimurekepihvejä ja tartarkastiketta. Oli hyvää, erittäin hyvää. Pitää tehdä joku toinen päivä uudelleen. Ehkä joskus kokeilemme kiisseleitäkin, kunhan tulee uusi inspiraatio tehdä uusia kokeiluja.

Tänään ollaan perheen voimin siivoiltu sekä kaupassa tuli käytyä ostamassa huomisen ruokatarpeet. Tyttäreni sai kutsun työhaastatteluun, mahtavaa, vaikka itse en työpaikasta niin kovin perustakaan. Annan hänen kuitenkin vapaasti mennä, sillä voihan töissä lopettaa, jos ei viihdy. Mitään ei ole pakko tehdä. Niin, siis jäätelökioskille olisi menossa töihin. Tästä asiasta ehkä lisää torstaina, kun haastattelu on käyty läpi.

Eipä tässä tämän erikoisempaa. Pihalle on syntynyt pieni lammikko lumien sulamisen seurauksena. Tämä siis tarkoittaa sitä, että pikkulinnut käyvät pihalla kylpemässä ja me itse emme siellä hirveästi voi olla, ainakaan ilman kumisaappaita ja vedenpitäviä ulkoiluvaatteita. Koiratkin ovat vielä märkiä kävelylenkin ja pihaulkoilun jäljiltä. 

perjantai 1. huhtikuuta 2011

01.04.2011 - Aprillipäivä

Tänään oli siis vuoden "mukavin" päivä. Ainoa päivä vuodessa, jolloin kukaan ei usko mitään ja kaikki valehtelevat (pahoittelen yleistämistä). Itse en alkanut keksimään mitään erikoista jäynää, mutta luin kyllä lehdistä ja kuuntelin radiosta muiden piloja.

Päivä tuli vietettyä rauhallisissa merkeissä. Postitse tulikin eräs tilaamani kirja (Hyvää pataa - kotitaloustuntien oppikirja, siltä ajalta, kun tyttäreni oli 7.luokalla. Hän itse halusi kirjan). Huomenna sitten teemme vadelmakiisseliä kirjan ohjeen mukaan. Saa nähdä, miten se sitten onnistuu.

torstai 31. maaliskuuta 2011

31.03.2011 - Vapaapäivä jälleen

Tänään olikin jälleen vapaapäivä, ja vapaata onkin sitten myös huomenna. No, tänään vapaa-aika käytettiin hyödyksi pitkän koiraulkoilun parissa, sekä kauppoja kierrellessä. Satuimme löytämään kauniit matot tyttäreni huoneeseen, jotka laitamme lattioille vasta remontin jälkeen. Kiertelimme myös katselemassa matkalaukkuja, tytön kesälomamatkaa ajatellen, mutta ei löytynyt mieluista. Ehkäpä se urheilukassi käy ihan tarpeeksi hyvin. Saahan sinnekin paljon mahtumaan. Lukitus voi olla vain ongelma. Nippusiteitä sitten vain mukaan!




Ja sitten vaan kommentoimaan, eikös vain? Rohkeasti vain! Olisi mukava saada palautettakin!

keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Kävijöitä..

Kävijöitä näköjään riittää, mutta kommentteja ei tule. Rohkeasti vain kommentoimaan näitä kirjoituksia!

30.03.2011 - Lyhyt työpäivä

Tänään olikin poikkeuksellisen lyhyt työpäivä, emmekä me ehtineet tehdä juurikaan mitään. Löysimme ulkoilun jälkeen kaapista vahaliituja ja aloimme piirtämään isoille A3-papereille. Eipä siinä kovinkaan paljoa ehtinyt piirtämään, mutta jotain kuitenkin. Ja voihan sitä aina jatkaa joku toinen päivä pienen loman jälkeen.

Kävelimme pitkän lenkin koirien kanssa. Tiet ovat sulaneet erittäin paljon, ja kohta pääsee pyöräilemään kauppaan, ettei tarvitse aina autolla mennä. Niin, ja pääsee paremmin luontoretkille sekä jalkapallokentälle pelaamaan palloa ja heittämään frisbeetä.

Tulisi vain se kesä pian, jotta pääsisi tassuttelemaan nurmikolle ilman kenkiä..

tiistai 29. maaliskuuta 2011

29.03.2011 - Teeleipiä

Ulkoilu onkin tänään suoritettu muutamien sadepäivienkin osalta, koska sää oli mitä parhain. Aamupäivällä tuli hiukan lunta, mutta ilma ei ollut kovinkaan kylmä. Keinuttiin, leikittiin ja tehtiin lumipalloja, siitä koostui meidän ulkoilumme, kuten kuuluukin. Huomenna me voisimme lähteä pienelle luontoretkelle, katsomaan, miten lumi on jo ehtinyt sulattaa lumia ja näkyisikö pajunkissoja jossakin.

Pajunkissoista muistuikin mieleeni mitä ihanin keskustelu entisen hoitolapseni kanssa noin vuoden takaa.
Minä: Mennään keräämään pajunkissoja.
Poika: Mennään vaan! Saako niitä silittää?
Minä: Totta kai saa.
Poika: Minkä värisiä ne on?
Minä: Harmaita ja valkoisia, oikein pörröisiä.
Poika: Saanko viedä niitä kotiin?
Minä: Totta kai saat.
Poika: Mutta musta tuntuu, että koira ei tykkää.
Minä: Miksei tykkää?
Poika: No kun koirat ei tykkää kissoista.
Minä: Niin, mutta nämä ovat pajun kissoja.
Poika: Niin juuri. Kissoja.
(Tässä vaiheessa saavumme pajunkissapuskan luokse)
Minä: Tässä sitä nyt ollaan.
Poika: Missä niitä kissoja on?
Minä: Tässähän niitä. Katotaan missä oksassa olisi oikein paljon.
(Poika katselee ihmeissään pajua, jossa on erilaisia karvatupsuja)
Poika: Ovatko nuo pajunkissoja?
Minä: Ovat kyllä.
Poika: Ovatko ne kissan siemeniä? Kuoriutuuko niistä kissoja sitten isona? Minä en halua viedä tuota kotiin, jos siitä tulee noin monta kissaa.

Tuo keskustelu oli mitä ihanin. Onneksi pidämme yhä edelleen yhteyttä hoitolapsen kanssa.

No, päiväuniaikaan sitten lapsen jo nukahdettua aloin tekemään porkkanateeleipiä ja samalla kävin tilaamassa Hyvää pataa kirjan. Teeleivät muuten onnistuivat erittäin hyvin, ehkä hiukan kauemmin olisivat saaneet olla uunissa, mutta hyviä ne olivat.
__________________________________

Uutisiakin tuli luettua nyt päivän päätyttyä. Iltasanomissa sekä iltalehdessä oli kummallinen uutinen. Lapsi oli päiväkodissa jäänyt aitaan kiinni. Kamalaa! En tarkoita kritisoida päiväkoteja tms., mutta missä olivat hoitajat? Onneksi pojalle ei kuitenkaan käynyt mitään, tai että hän ei lähtenyt karkuun.
Kuinkakohan kauan poika oli jumissa ollut, kun vielä jouduttiin viedä sisälle lämmittelemään? Tänäänhän ei edes ollut kylmä päivä, säätiedotusten mukaan.